logo

logo
ρίγανη ( Origanum vulgare) Ορίγανον το κοινόν

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Νόστιμη μαρμελάδα με ώριμα σύκα

Pantziarela Fani
Μαρμελάδα σύκο
Νόστιμη μαρμελάδα με ώριμα σύκα 

Τα σύκα φέτος είναι άφθονα στην περιοχή μας. 
Τα δικά μας είναι συνήθως πιο μικρά και πιο όψιμα,τα λέμε πετσόσυκα.
Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα σύκο και μάλιστα τελείως αλεσμένη .
Είναι μια νόστιμη μαρμελάδα που χρησιμοποιώ με όλους τους συνήθεις τρόπους όπως:φέτες ,κέικ,παγωτό ,κρέπες,γιαούρτι,τάρτα‼
Επειδή τα σύκα είναι πολύ γλυκά, η ζάχαρη που χρησιμοποιούμε είναι πολύ πιο λίγη αναλογικά απ’ ότι σε άλλες μαρμελάδες. Ο κανόνας λέει να είναι η μισή σε βάρος από τα σύκα, αλλά επειδή τα δικά μας είναι πολύ γλυκιά ποικιλία, την έχω φτιάξει και με το 1/3 και έγινε πολύ ωραία και έτσι. Έτσι η μαρμελάδα σύκο είναι χαμηλού κόστους σχετικά , έχει και ελάχιστο κόπο, υπέροχο άρωμα και δεν υπάρχει λόγος να την αγοράζουμε έτοιμη.
Υλικά:
1 κιλό σύκα (ζυγισμένα μετά την προετοιμασία τους )
½ κιλό ζάχαρη (ή και λιγότερη αν είναι πολύ γλυκά)
1/3 κούπας νερό
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Επί το έργον:
Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά σύκα που δεν έχουν ξινίσει. Τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και το μπρος μέρος τους. 😋
Τα ξεφλουδίζουμε, όσα μπορούμε. Αν το φλούδι είναι μαλακό δεν είναι απαραίτητο να βγει. Έτσι όπου μας δυσκολεύει, το παρατάμε… Τα κόβουμε σε κομμάτια (5-6), τα βάζουμε σε μεγάλη σχετικά και ανοικτή κατσαρόλα .
Πάνω τους απλώνουμε τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το νερό. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μια ώρα. Αυτά κατεβάζουν τα υγρά τους είναι αρκετά.
Βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει
ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (κατά προτίμηση).
Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία (από το 9 την κατέβασα στο 7). Προσέχουμε να μη πιάσει και όσο αρχίσουν να μαλακώνουν τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα σε πιο μικρά κομμάτια. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει. Μου πήρε περίπου 50 λεπτά και το τελευταίο τέταρτο είχα κατεβάσει το μάτι στο 6 γιατί τιναζόταν επικίνδυνα… Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι.
Αφήνουμε για κανένα μισάωρο και την σερβίρουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν . Διατηρείται για έναν ολόκληρο χρόνο.
Καλή επιτυχία!
Ευχαριστούμε πολύ πολύ Φανή! Είναι πολύ νόστιμη!!
emoticon heart





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου