logo

logo
ρίγανη ( Origanum vulgare) Ορίγανον το κοινόν

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μπιφτεκάκια με σάλτσα ντομάτας στο πήλινο

Μπιφτεκάκια με σάλτσα ντομάτας στο πήλινο

Υλικά
για τα μπιφτέκια:
600 γραμ. κιμάς ανάμικτος ( μισό χοιρινός μισό μοσαχρίσιος )
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αυγό
250 γραμ. μουσκεμένο ψωμί
αποξηραμένο μελισσόχορτο
μαιντανος ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
γλυκιά πάπρικα
μαύρο πιπέρι
ρίγανη
αλάτι
για τη σάλτσα ντομάτας:
σπιτικός χυμός ντομάτας ( που κάναμε το καλοκαίρι όταν οι ντομάτες ήτανε νόστιμες και κλείσαμε σε γυάλινα βάζα )
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, ρίγανη, πιπέρι
μια πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση:
1. Ζυμώσουμε τον κιμά με όλα τα υλικά ( όχι πολύ ζύμωμα ). Το ελαιόλαδο παίζει ρόλο εαν θέλουμε να γίνουν τα μπιφτεκάκια αφράτα.Ζυμώνουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο με το μάτι και βλέπουμε οτι αφρατεύουν. Μην το παρακάνουμε όμως.
2. Τα βάζουμε σε πήλινο αφού τα περιχύσουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάλουμε 1/2 νεροπόηρο νερό στο πήλινο. Τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς 30 λεπτά με καπάκι και 15 λεπτά χωρίς καπάκι.
3. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι. Τσιγαρίζουμε λιγάκι το κρεμμύδι και προσθότουμε τα υπόλοιπα υλικά.
4. Μόλις πάει να δέσει η σάλτσα μας τη βάζουμε πάνω στα μπιφτεκάκια μέσα στο πήλινο και τα ψήνουμε άλλα 15-20 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!

Μύθοι και αλήθειες:
Μύθος: Η σάλτσα ντομάτας και λαχανικών παχαίνουν. Σύμφωνα με την διαιτολόγο-διατροφολόγο μας τα λαχανικά δε παχαίνουν αλλά αυτό που κάνει μια σάλτσα παχυντική είναι πόσο ελαιόλαδο βάζουμε! Οπότε μπορούμε να βουτάμε χωρίς τύψεις εαν βάζουμε ελαιόλαδο με μέτρο. Και όταν η ντομάτα συνδυάζεται με ελαιόλαδο απελεύθερώνεται περισσότερο ωφέλιμο λυκοπένιο για τον οργανισμό μας!
Αλήθειες: Από προσωπική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει οτι οτιδήποτε μπορούμε να ψήσουμε σε πήλινο ( ακόμα και σούπα φακές έχουμε κάνει με κλειστό το καπάκι ), γίνεται πιο νόστιμο σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο σκεύος έχουμε χρησιμοποιήσει για μαγείρεμα, τέλος αλλά όχι ασήμαντο είναι οτι το πήλινο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν πιατέλα στο τραπέζι μας και εκτός από τη ζεστασιά και θαλπωρή που μας δίνει κρατάει το φαγητό μας ζεστό για αρκετή ώρα.



<3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου