logo

logo
ρίγανη ( Origanum vulgare) Ορίγανον το κοινόν

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτες και Πρωτοχρονιάτικα τσουρέκια

Βασιλόπιτες και Πρωτοχρονιάτικα τσουρέκια


Υλικά:
3 κιλά αλεύρι
14 αυγά ( τα 2 για το άλειμμα )
1 κιλό ζάχαρη
3 νεροπότηρα γάλα
νωπή μαγιά για 3 κιλά αλεύρι
1 φυτική μαργαρίνη ( 250 γραμ )
μαχλέπι και κακουλέ για 3 κιλά αλεύρι
μισό φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι αλάτι
3-4 βανίλιες
το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
1. Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και τρίβουμε μέσα τη νωπή μαγιά ( μπορούμε να βάλουμε και ξερή μαγιά ).
2. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο και τη μαργαρίνη να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει η μαραγαρίνη.
3. Διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα σε χλιαρό γάλα.
4. Στη λεκάνη με το αλεύρι και τη μαγιά προσθέτουμε το κακουλέ, το μαχλέπι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αυγά ( χτυπημένα και έχουμε κρατήσει δύο για να αλείψουμε τα τσουρέκια ), το γάλα με τη ζάχαρη και τέλος τη μαργαρίνη με το καλαμποκέλαιο.
5. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δύο - τρεις ώρες.
6. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα βάζουμε μέσα σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μία ώρα.
7. Μετά αλείφουμε τα τσουρέκια μας με αυγό και προσθέτουμε από πάνω σουσάμι.
8. Βάζουμε το ταψί στην μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο ( περίπου δέκα λεπτά στους 180 βαθμούς ) και μετά χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Το ψήσιμό μπορεί να εξαρτάται από τον φούρνο μας και το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια και οι βασιλόπιτές μας.
Βλέπουμε εαν έχουν πάρει ωραίο χρώμα και έχουν ψηθεί από μέσα!
Καλή επιτυχία!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου