logo

logo
ρίγανη ( Origanum vulgare) Ορίγανον το κοινόν

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

τραχανάς με κατσικίσιο γάλα

Τραχανάς με κατσικίσιο γάλα



Υλικά για 3 κιλά τραχανά:
1,5 λίτρο κατσικίσιο γάλα
μισό κεσεδάκι κατσικίσιο γιαούρτι
1,5-2 κιλά αλεύρι

Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το γάλα (εάν είναι παστεριωμένο μέχρι να είναι χλιαρό διαφορετικά ζεσταίνουμε μέχρι τους 80 βαθμούς για να το παστεριώσουμε, όχι όμως παραπάνω γιατί μπορεί να καταστρέψουμε τις πρωτεΐνες του γάλακτος και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό ).
2. Μέσα στο χλιαρό γάλα προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να έχουμε μια σκληρή ζύμη.
3. Ζυμώνουμε όσο χρειαστεί.
4. Απλώνουμε ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο τον πάγκο εργασίας μας και κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια.
5. Όταν ξεραθούν τα κομμάτια μετά από ώρα ( ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία που έχουμε στην κουζίνα μας ) κόβουμε τα κομμάτια αυτά σε μικρότερα.
6. Μετά από ώρα πάλι τα ξανακόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
7. Όταν έχουν ξεραθεί τα κομμάτια μας αλλά όχι τελείως βάζουμε λίγα λίγα κομμάτια στο μπλέντερ ή τα περνάμε στο κόσκινο.
8. Αφήνουμε το τραχανά μας να ξεραθεί ανακατεύοντας συχνά σε μέρος που έχει ρεύμα.
9. Η όλη διαδικασία μας διήρκεσε 5 μέρες την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου ( ενδεικτικά στις 10 π.μ. η θερμοκρασία στην κουζίνα μας ήταν 30 βαθμούς και η υγρασία 50 % )
10. Αποθηκεύουμε το τραχανά μας σε μία βαμβακερή μαξιλαροθήκη.

Καλή επιτυχία!
Μπορείτε να κάνετε το τραχανά και με πρόβειο γάλα και γιαούρτι!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου